top of page
otthon_modern_minta.jpeg

Születésünk pillanatától kezdve figyelünk a körülöttünk lévő világra érzékszerveink segítségével. A folyamatban kiemelt szerepet kap a hallásunk, aminek segítségével követjük az eseményeket, elhelyezzük magunkat a világban, beszélgetés közben egymás szavát figyeljük, vagy kikapcsolódásként muzsikát hallgatunk. A hangjelenségek feldolgozását az agyunk végzi, aminek terheltsége attól is függ, mennyire tiszta, mennyire érthető az inger. Környezetünk egyre zajosabb, a városi ember ma háromszor nagyobb zajterhelésnek van kitéve, mint a múlt század közepén. Agyunknak egyre nagyobb munkába telik a hasznos információ és a zaj különválasztása.

Itt jut nagy szerephez az akusztika, ami alapvetően befolyásolja a kommunikáció hatékonyságát, a szórakozás minőségét, de még a komfortérzetünket is. Minél több időt töltünk egy térben, annál fontosabbá válik annak akusztikája, ami az irodai munkát, vagy az otthoni pihenés hatékonyságát is nagyban meghatározza. A túlságosan zengő, zajos terekben sokkal gyorsabban elfáradunk, kevésbé érezzük jól magunkat, mint egy megfelelő akusztikájú helyiségben.

Nem véletlen, hogy a színházak, templomok kialakításánál már az ókorban is komoly szerepet kapott az akusztika. Ma sincs ez másként az ilyen intézményeknél, ám a munkahelyi és otthoni terek esetében elhanyagolt szemponttá vált az akusztika. A múlt évszázad élettereire nagy méretű bútorok, könyvespolcok, természetes anyagok voltak jellemzők, amik fő funkcióik mellett jótékonyan csillapították a hanghullámokat, zajokat is. Manapság egyre inkább a minimál stílus hódít, egy irodahelyiségben már alig találunk valamit az asztalokon és székeken kívül, a lakóterekben is csupasz falak között élünk. Az otthonokból eltűntek a szekrények, könyvespolcok, az épületek szerkezete is rideg, kemény anyagokból áll össze, élettereink akusztikai szempontból sokkal sivárabbak lettek néhány évtized alatt.

 

Lakószoba a XX. században és manapság:

lakoszoba_20_szazad.jpg
lakoszoba_manapsag.jpg

Ami a tervező asztalon, vagy a monitor képén látványra kellemesnek tűnik, a gyakorlatban kiábrándító is lehet. Mikor az új otthonban az első családi vacsoránál kiderül, hogy alig értjük egymás szavát, vagy zenehallgatás sem adja azt az élményt, amire vágyunk, vagy a dolgozószobában képtelenek vagyunk a munkára figyelni, fájdalmasan szembesülünk az akusztika jelentőségével. Az egyre többeknek gondot okozó álmatlanság, fáradékonyság, stressz, koncentrációs problémák nagy része is az akusztikai környezetre vezethető vissza.

A halQ szakértő csapata ismeri ezeket a helyzeteket és hatékony megoldást tud nyújtani az akusztikai problémákra.

A halQ panelek alaposan rácáfolnak a hiedelemre, hogy jó akusztika csak ormótlan panelekkel, csúnya szivacsokkal érhető el. Az általunk kínált eszközök igényes környezetben, akár a lakás díszeként is megállják helyüket.

bottom of page