top of page

Az akusztika nem varázslat, de képes csodákat tenni a környezetünkkel. Azt talán kevesen gondolnák, hogy a hangok és a zajok milyen hatással vannak mindennapi életünkre, legyen szó otthonról vagy munkahelyről. Azonban egyre több belsőépítész, dizájner, tervező ismeri fel az akusztika fontosságát, és törekszik harmonikus és élhető terek megteremtésére. Engedd meg, hogy téged is bevezessünk kicsit az akusztika világába és megmutassuk miért olyan fontos, hogy te is tovább add megrendelőidnek ezeket az információkat.

Az akusztika jelentősége és a belsőépítészeti trendek változása

Az elmúlt évtizedekben a belsőépítészeti trendek jelentős változásokon mentek keresztül, amelyek hatással voltak a környezet hangminőségére. A nyitott tér kialakítása és a modern építészeti megoldások népszerűsége magas zaj szintet és a rossz hangminőséget okozhat. Ezek eredményeként növekszik például a stressz és fáradtság szint, valamint koncentrációs nehézségekkel szembesülhetünk. Ezekről a változásokról részletesebben itt írtunk.

 

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet ezeket a problémákat hatékonyan kezelni elengedhetetlen, hogy tisztázzuk a hangszigetelés és a visszhangcsökkentés közötti különbséget.

 

20230622_IMG_4426-Edit_HALQ.jpg

Hangszigetelés és visszhangcsökkentés közötti különbség

Hangszigetelés az épületen vagy adott helyiségen belül és kívül jelentkező zajhatások elleni védelem, a zavaró hanghatások elszigetelése. Ide tartoznak az épületgépészeti berendezések és azok hálózata, a közlekedési zaj elleni védelem, az épületen belüli zajhatások elleni védelem, a léghang, valamint a lépéshang szigetelése, és más használati hanghatások elleni védelem is. A hangszigetelés arra törekszik, hogy minimalizálja a zaj behatolását és kilépését egy adott teremből vagy épületrészből. Ezzel az épületakusztika foglalkozik, sok esetben más társszakmák (építész, épületgépész) bevonásával.

A visszhangcsökkentés olyan intézkedések együttese, amely célja a már meglévő belsőterek megfelelő akusztikai kialakítása a helyiség használatának (iroda, lakószoba, koncert terem, stb) figyelembevételével. Az ezzel foglalkozó teremakusztika elsősorban a hangvisszaverődések és hangelnyelések méretezésével orvosolja ezt a problémát.

A hangszigetelés és visszhangcsökkentés közötti különbségek miatt a hangszigetelés általában bonyolultabb, összetettebb feladat, mint a visszhangcsökkentés.

 

Mi alapján döntsük el, hogy mi a feladat?

Cél és megközelítés:

A hangszigetelés célja, hogy minimálisra csökkentse a külső hangok bejutását egy adott helyiségbe vagy épületbe, így a belső térben lehetőleg csendes környezetet teremtsen. Illetve éppenséggel az is előfordulhat, hogy adott, zárt falakkal határolt térből nem szeretnénk, ha kijutnának az ott keletkezett hangok. Ezért a hangszigetelés során az elsődleges hangsúly a hangok forrásának kizárására vagy csökkentése és a hangterjedés útjainak elszigetelésére helyeződik. Visszhangcsökkentés esetén azonban az a cél, hogy a meglévő hangok intenzitását, terjedését vagy visszaverődését csökkentsük egy adott helyiségben.

Követelmények és technikák:

A hangszigetelés sokkal szigorúbb követelményeket támaszt, mivel a külső hangok bejutásának minimálisra csökkentése a cél. Ennek elérése érdekében komplex technikákra van szükség, például hanggátló anyagok, hangszigetelő panelek, tömítések és hangerősség-gátló struktúrák alkalmazása, illetve egyese esetekben ez együtt járhat az épület szerkezeti átalakításával is. A visszhangcsökkentés azonban többféle technikát tartalmazhat, mint például a hangabszorpció, a diffúzió, a hangelnyelő panelek használata, valamint a helyiség akusztikai tulajdonságainak optimalizálása.

Komplexitás és költségek:

A hangszigetelés általában komplexebb folyamat, mivel a külső zajok szűrését és kizárását célozza meg, amelyek számos útvonalon juthatnak be egy helyiségbe vagy épületbe. Ez a tervezést és az építészeti szerkezetek módosítását is magában foglalhatja. Ezzel szemben a visszhangcsökkentés gyakran az adott helyiség vagy épület akusztikai tulajdonságainak javítását jelenti, például a hangabszorpció vagy a hangterjedés irányítása által. Ezért általában a visszhangcsökkentés kevesebb építészeti változtatást igényelhet, és kevésbé költségesebb lehet a hangszigeteléshez képest.

20230622_IMG_4452-HDR_HALQ-2.jpg

A megrendelő teljeskörű tájékoztatása

A hangszigetelés és visszhangcsökkentés két különböző fogalom, amelyek mindkettő fontos szerepet játszanak az akusztikai tervezésben és a zajcsökkentésben. Bár gyakran együtt említik őket, van néhány alapvető különbség a két fogalom között.

Te már érted a különbséget, de mi történik, ha erre nem hívod fel a megrendelő figyelmét?

Negatív hatással lehet a projekt sikerére, a megrendelő-belsőépítész kapcsolatára, elégedetlenséghez akár bizalomvesztéshez vezethet.

Határozzátok meg pontosan, hogy mi a cél és mik az elvárások. Ha a megrendelő nem érti a visszhangcsökkentés és hangszigetelés közötti különbséget, félreértések és félreértelmezések alakulhatnak ki a projekttel kapcsolatban.

Nézzünk egy példát. A megrendelő elvárása például, hogy a tárgyalóból ne szivárogjanak ki bizalmas információk, vagy éppen a kollégák munkazaja ne zavarja a megbeszélés nyugalmát. Ő csak annyit mondd, hogy zajos a tárgyaló. Te ezek alapján tervezel egy eszméletlen dekoratív akusztikai panelt, amely be is kerül a helyiségebe. A terem akusztikája megváltozott, emiatt lehet, hogy már kevésbé hallatszódnak ki zajok, de befelé még mindig áramlik a kávéfőző, nyomtató, telefoncsengés zaja. Tudod mi a vége a történetnek… Ugyanez megtörténhet fordítva is. A visszhangcsökkentésre vonatkozó elvárásokkal rendelkező megrendelő esetleg csalódott lehet, ha a tervezési folyamat során a hangsúly a hangszigetelésre helyeződik, és nem kap megfelelő figyelmet a belső hangminőség javítására.

A különbség tisztázása lehetővé teszi, hogy a megrendelő és a belsőépítész között egyértelmű célok és elvárások legyenek.

Amikor a belsőépítész helyesen kommunikálja a különbséget, a megrendelő jobban megérti az elvégzendő munkát és a várható eredményeket. Ez növeli a projekt sikerét és a megrendelő elégedettségét, valamint hosszú távon fenntartható és optimális hangminőséget eredményez.

 

Az akusztika ismerte lehetővé teszi a harmonikus és élhető terek megteremtését. A halQ márkával egyedülálló megközelítést kínálunk az akusztika terén, ahol a funkcionalitás és a kreativitás találkozik. Innovatív akusztikai megoldásaink és teljeskörű szolgáltatás nyújtás mellett fontos célunk az oktatás és tudatformálás, ezzel is segítsük a belsőépítészeket és tervezőket a hatékony terek teremtésében.

Szívesen közreműködünk akár már a célok és elvárások tisztázásában is.

 

bottom of page