top of page
zenehallgatas_minta_otthon.jpeg

Soha nem hallgattak zenét annyian a világon, mint manapság. Ám miközben az erre használt technikai eszközeink nagy fejlődésen mentek át, a zenehallgatás akusztikai környezete egyre rosszabb lett. Hiába visszük haza az értékes készülékeket, hangdobozokat, amik esetleg a bemutató teremben lenyűgöző élményt adtak, otthonunkban kiábrándítóan szólalnak meg.

Régóta tart a küzdelem, amiben az akusztika jelentőségét próbáljuk hangsúlyozni a zenehallgatók táborában. A rossz hangzással szembesülve sokaknál az alapreflex azt diktálja, hogy a jobb hangzás érdekében vesznek egy komolyabb erősítőt, nagyobb hangdobozt, drágább kábelt ahelyett, hogy a helyiség akusztikáját javítanák, pedig a hangzási gondok nagy része utóbbin múlik. Szerencsére egyre többen belátják, hogy érdemes foglalkozni a témával, hiszen általában nagyobb javulás érhető el az akusztika rendezésével, mint bármilyen készülék cserével.

Az akusztikai kezelés két feladatra bontható általában, de ezek sokszor keverednek. A hangszigetelés és a hangcsillapítás rokon, de nem azonos fogalmak. A szigetelés a helyiségbe és abból kifelé igyekvő zajokat hivatott megfékezni, a hangcsillapítás pedig a belső térben verődő hullámokat próbálja kezelni. Az eltérő célok miatt másféle eszközöket használunk a két feladatra és a megvalósítás, kivitelezés módja is eltérő. 

A hangszigetelés hatékonyságát mindig a leggyengébb láncszem határozza meg, tehát hiába szigetelünk alaposan egy falfelületet két szoba között, ha van a falon egy rosszul záródó ajtó, tömítetlen fűtéscső átvezetés, szellőző járat, amiken keresztül kijut a hang a helyiségből, a végeredmény elégtelen lesz. Persze fordítva is igaz mindez, felesleges drága hangzáró ajtót beépíteni, ha a fal papírvastagságú. 

A hangcsillapításnál nem szükséges teljes felületeket kezelnünk, hiszen nem süketszoba építése a cél, hanem a visszaverődések mértékét és térbeli eloszlását kell jól beállítanunk. Ha a különböző hangmagasságokban nagyon eltér a zengés mértéke, sérül a hangzáshűség, megváltoznak a hangszínek, felborul a stúdiókban kényes munkával beállított megszólalási egyensúly. Hiába van jó minőségű hangsugárzónk, ha a szobánk akusztikája nagyon eltér az ideálistól, a produkció elmarad a remélttől, a zenehallgatás és filmnézés nem lesz örömteli.

halQ panelek hangelnyelési képessége (mért adat):

halq_panel_meres_1.png

Ha ismerjük az akusztikai probléma okát, számításukkal meg lehet határozni a szükséges kezelést és ki tudjuk választani a megfelelő eszközöket. A probléma eredetének meghatározása és/vagy a felhasznált eszköz hatásának ismerete nélkül a végeredmény teljesen bizonytalan lesz. Mi jól ismerjük a halQ panelek viselkedését, szakértők bevonásával hosszasan tanulmányoztuk akusztikai hatásukat.

 

A problémás helyiség felmérése során megvizsgáljuk az utózengési időt, a torzításokat, a lecsengések időbeli lefutását, megkeressük a szobában keletkező rezonanciákat. Mindezekből magabiztosan meghatározható, milyen beavatkozásokra van szükség a helyiség akusztikájának javításához.

Lakószoba utózengése akusztikai kezelés előtt és után:

lakoszoba_akusztikai_felmeres_1.jpg
lakoszoba_akusztikai_felmeres_2.jpg

Lakószobákban általában a túl nagy zengéssel és a rezonanciákkal van probléma. A nagy zengés összemossa, erőtlenné teszi a megszólalást, mivel az eredeti hangokhoz nagyon sok reflexió, visszaverődés keveredik. A rezonanciák felborítják a megszólalási arányokat, néhány erőteljes hang elnyomja az összes többit, így a zenei élmény hiányos lesz, csak töredékét halljuk annak, ami a felvételen ott van. Ám a túlcsillapítás sem cél, az ilyen terek sem alkalmasak szórakozásra, kikapcsolódásra.

Minden esetet meg kell vizsgálni és a körülményeknek, illetve a funkcióknak megfelelő célt kell meghatározni az akusztikai paraméterekben.

Lakószobai zenelejátszó rendszer torzítása akusztikai kezelés előtt és után:

lakoszoba_akusztikai_kezeles_elott.jpg
lakoszoba_akusztikai_kezeles_utan.jpg

Az akusztikai hibák az átvitelben akár 20-30 dB-es eltéréseket, kiemeléseket, hiányokat is képesek okozni. A lejátszó készülékek, erősítők, de még a hangsugárzók sem képesek 5-10 dB-nél nagyobb hibákat véteni, ami egyértelművé teszi az akusztika jelentőségét. Egy rossz akusztikájú helyiségben hiába halmozunk fel nagyszerű készülékeket, azok nem lesznek képesek megmutatni valódi erényeiket.

Egy megfelelően kezelt helyiségben biztosak lehetünk benne, hogy azt a hangélményt kapjuk, amire a rendszerünk és a kiválasztott műsor valójában képes.

 

Legtöbben lakószobákban hallgatnak zenét, néznek filmeket, így az akusztikai kezelésnél fontos szempont a látvány és a beépíthetőség is. A halQ panelek alaposan rácáfolnak arra a hiedelemre, hogy jó akusztika csak ormótlan panelekkel, csúnya szivacsokkal érhető el. Az általunk kínált eszközök igényes környezetben, akár a lakás díszeként is megállják helyüket.

bottom of page